Kandidaat Operatie Nazorg Risico's

Introductie

Neuscorrectie

Overweeg  je een neuscorrectie? Dan is het fijn eerst alle informatie te verzamelen die er is. Wij helpen je graag hiermee.

Dr van der Weij: “Zonder overdrijving is de neuscorrectie één van de moeilijkste operaties binnen de esthetische plastische chirurgie.”

Een neuscorrectie (rhinoplastiek), is een chirurgische ingreep waarbij een chirurg fysieke veranderingen aanbrengt aan uw neus. Vaak betekent dit het wegnemen van delen van het benige of kraakbeengedeelte of delen van het tussenschot (septum).

“Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht” Een kleine verandering kan al een groot effect hebben. Dit is ook de reden dat men jaren wacht om een beslissing te nemen de gewenste behandeling te ondergaan. De meeste mensen die we op het spreekuur zien vragen om een kleine veranderingen, zodat hun neus weer goed in hun gezicht past. 

Omdat er geen standaardbenadering is, zal je samen met Dr van der Weij bespreken wat je wensen zijn ten aanzien van het eindresultaat en hoe dit met een operatie gerealiseerd kan worden. Hij bespreekt dan ook met de prijzen met je.

Neuscorrectie ingrepen kunnen verschillen in de prijs, afhankelijk van de aard en omvang van de operatie.

Kandidaat

De neus is een centraal element van ons aangezicht. De vorm en de afmetingen bepalen of we er tevreden mee zijn. Te breed, te smal, een bobbel op de neusbrug of neusgaten die te groot zijn. Juist omdat men er vaak zelf zo op let, wordt een ontevredenheid groter en heeft het invloed op ons zelfvertrouwen.

Ontevredenheid over de neus komt vaak voor en in alle leeftijdsgroepen, inclusief tieners. Dit in tegenstelling tot facelift en borstvergroting.

Omdat we zien dat de wens een neuscorrectie te ondergaan toch vaak al voor de 18e levensjaar aanwezig is, is het belangrijk te weten dat de neus pas na je 18e jaar volledig uitgegroeid is. Neuscorrecties ( en geen enkelen cosmetische operatie) vinden bij dr van derWeij nooit plaats onder de 18 jaar. 

Diegene die op het spreekuur komen van Dr van der Weij overwegen een neuscorrectie omdat:

 • De neus groter is of lijkt in verhouding met hun gezicht
 • En profiel er een bobbel zichtbaar is op de neusrug
 • De neus breder is of lijkt bekeken vanaf de voorzijde
 • De neustip naar beneden is gericht
 • Het kraakbeen in de neustip neustip zichtbaar vergroot en aanwezig is
 • De neusgaten groot zijn
 • De neus scheef staat
 • Een letsel ervoor heeft gezorgd dat de vorm van de neus ongunstig is veranderd
 • De ademhaling is belemmerd door de scheefstand van de neus en/of tussenschot

Een consult voor een neuscorrectie duurt ongeveer 45 minuten tot een uur .

Zoals bij alle plastisch chirurgische behandelingen is een realistische verwachting van het eindresultaat belangrijk. Met een neuscorrectie zal niet altijd je totale aangezicht perfect worden, maar het neemt wel de voornaamste oorzaak weg waardoor je niet tevreden bent over je uiterlijk.

Goede kandidaten beseffen dat en weten dat er een grens is aan wat zelfs de beste plastisch chirurg met een neuscorrectie kan bereiken.
Er zijn meerdere factoren en elementen die je uiterlijk bepalen zoals de leeftijd, de vorm van je gezicht, je ogen, en je voorhoofd.

Tijdens het consult worden deze zaken besproken die verband houden met het toekomstige voorkomen van je aangezicht. Een consult helpt Dr van der Weij om je wensen en verwachtingen te begrijpen en te bepalen of zij redelijkerwijs kunnen worden bereikt.

In een onderzoek zal de kwaliteit en dikte van de huid en de grootte en vorm van je neus in relatie tot je andere gelaatstrekken worden bestudeerd.

Er worden foto’s gemaakt. Daarna krijg je voor een spiegel de gelegenheid om aan Dr van der Weij uit te leggen wat je wensen en verwachtingen zijn aangaande je neuscorrectie. Daarna informeert hij je wat de ingreep inhoudt, welke anesthesie hij aanbeveelt en welke de mogelijke risico’s en complicaties er zijn.

Tenslotte zal hij je inlichten over de periode van herstel na een dergelijke ingreep en de prijzen van een neuscorrectie.

je moet voorbereid zijn om je medische achtergrond te overleggen. Dit omvat informatie over eventuele medische aandoeningen, een drugsverleden,  allergieën, medische behandelingen inclusief eerdere ingrepen aangaande je neus en eventuele medicatie.

Het is belangrijk tijdens uw consult volledige informatie te verstrekken.

De  ervaring van de plastisch chirurg speelt een  rol op het eindresultaat. Dr van der Weij voert al jaren wekelijks enkele neuscorrectie procedures uit. 

Als je het gevoel hebt goed geïnformeerd te zijn en je hebt het gevoel dat Dr van der Weij de plastisch chirurg is die de mogelijkheden heeft om aan je verwachtingen te voldoen, dan kan je overgaan tot het behandelplan. Samen met Dr van der Weij bespreek je de procedure door en de assistente zal je achteraf helpen met de planning van de eventuele operatiedatum.

Indien je rookt, wordt je gevraagd om hier ruim voor de operatie mee te stoppen. Roken is slecht voor de wondgenezing. 

Je krijgt van ons tijdens het consult extra preoperatieve instructies mee. Hierin wordt aangegeven welke vitaminen Dr van der Weij aanbeveelt in te nemen voorafgaand aan je neusoperatie.

Maak een afspraak 020-3050030

De operatie

Na het boeken van de datum krijg je instructies mee. Er zit vaak enige tijd tussen de consult en de  operatiedatum. Zodra de datum van de operatie nadert is er contact over de voorbereiding en de tijd dat je verwacht wordt in het Boerhaave Medisch Centrum. 

Een neuscorrectie wordt meestal uitgevoerd op een poliklinische basis. Dit wil zeggen dat je dezelfde dag weer naar huis mag, meestal een aantal uren na de operatie. Als dit het geval is, moet je ervoor zorgen dat iemand je naar huis kan brengen na de operatie.

De operatie wordt onder algehele narcose verricht. Veel mensen zijn nog nooit onder narcose geweest en kijken hier tegenop. Als dit bij jou ook zo is kan er een extra gesprek met de anesthesist worden aangevraagd die dan alles rustig met je doorneemt. 
– Dus vind je onder narcose gaan eng? Vraag dan een gesprek aan met de anesthesist.

Eindelijk is het dan zover. Je wordt geopereerd

Je meld je op de doorgegeven tijd bij de receptie en als het tijd is wordt je opgehaald en ga je naar de voorbereidingskamer.

Voor de operatie bespreekt Dr. Van der Weij nogmaals de operatieprocedure met je. Hij tekent dan je neus af conform het operatieplan. De operatie wordt onder plaatselijke of algehele anesthesie verricht. 

De neuscorrectie vindt plaats in de operatiekamer Klasse I , onder steriele condities en duurt gemiddeld 1 tot 2 uur.

Na de ingreep kom je op een uitslaapruimte te liggen. Goed opgeleid personeel houden je bloeddruk en hartslag in de gaten. 

Het operatieprotocol hangt af van het type neuscorrectie. Maar in het algemeen: Eerst ontmantelt Dr van der Weij het benige en kraakbenige neusskelet, zodat hij het gebied kan bereiken waarin hij veranderingen wil aanbrengen.

Meestal werkt hij via een insnede (incisie) aan de binnenzijde, soms via een incisie in de huidbrug tussen de neusgaten.

Bij een bobbel op de neusbrug wordt deze ongewenste vorm van het bot verwijderd met een klein beiteltje. De botdelen worden daarna naar elkaar toegebracht.

Bij wijzigingen aan de vorm of de hoek van uw neus zal Dr. Van der Weij delen van het septum verwijderen. Hetzelfde kan worden gedaan met het kraakbeen aan het einde van uw neus om die puntiger of afgerond te maken.

Neusgaten kunnen smaller worden gemaakt door het verwijderen van huid aan de onderkant van uw neus. Na de operatie zelf wordt ter ondersteuning van de nieuwe vorm gedurende de genezing een spalk over de neus geplaatst. De gehele procedure neemt, afhankelijk van complexiteit van de ingreep, meestal één tot twee uur in beslag. – Meestal werkt hij via een insnede (incisie) aan de binnenzijde, soms via een incisie in de huidbrug tussen de neusgaten.

Na de open of gesloten insnede wordt de huid weer terug over het nieuwe frame van de neus geplaatst en sluit hij de incisies.

In de neusgaten worden tampons geplaatst en tenslotte brengt hij een neusspalkje aan om de neus te helpen zijn nieuwe vorm te behouden.

Maak een afspraak 020-3050030

Nazorg en herstel

Na de operatie wordt je naar de uitslaapkamer gebracht. Speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundigen verzorgen je daar.

Enige zwelling en blauwe plekken kunnen voorkomen na je neuscorrectie correctie. Door de eerste twee dagen na de ingreep het aangezicht te koelen en ’s avonds in bed met een extra kussen hoger te liggen, kan je het natuurlijke herstel hiervan bespoedigen. De zwelling is op de derde dag vaak maximaal.

Binnen 2 weken zal de eerste controle plaatsvinden. Het eventuele kapje wordt verwijdert en het herstel wordt beoordeeld. Je maakt dan meteen een afspraak voor de 3 maanden controle bij Dr. Van der Weij.

De tijd van herstel is sterk individueel bepaald. De meeste neuscorrectie-patiënten geven aan dat ze zich ongeveer drie weken na de ingreep weer normaal voelen.

Na het verwijderen van het kapje  kan je gezicht nog gevoelloos, gezwollen, gekneusd en stijf aanvoelen. De pijn na de operatie wordt gewoonlijk als zeer mild ervaren en is goed te onderdrukken met behulp van medicatie.

De meeste mensen die een neuscorrectie ondergaan nemen 10 tot 14 dagen vrij van hun werk. Als je werkzaam bent in een beroep dat bijzondere inspanning vereist, moet je wellicht overwegen deze periode te verlengen naar 3 weken.

De eerste paar dagen na de ingreep voel je je waarschijnlijk niet geweldig, maar dat is normaal. Je neus zal gevoelig zijn en je kunt last hebben van hoofdpijn. Verder kan je neus nog iets nabloeden en je kunt je zich een beetje benauwd voelen in de eerste week door de neustampons.

Dr van der Weij zal je adviseren om elke vorm van inspannende activiteit, inclusief het tillen van zware voorwerpen (kinderen, boodschappen, enz.) en sport te vermijden voor een periode van ten minste 3 tot 6 weken.

Bovendien zal hij je waarschuwen voor blootstelling aan zonlicht voor de eerste aantal maanden na de operatie en hij zal het gebruik van een sunblock adviseren zolang er nog bloeduitstortingen in je gezicht zichtbaar zijn – de eerste drie dagen neemt de zwelling toe om daar weer langzaam af te nemen.

Het gezicht zal ook niet gelijkmatig herstellen. Het verschil zal uiteindelijk verdwijnen. Het herstel duurt lang. We merken dat hoe vaak we het ook benadrukken er toch wat ongeduldi ten aanzien van de snelheid van het herstel ontstaat. Zeker als er 3 maanden na de operatie nog vocht in de neustip zichtbaar is. Ben geduldig. 

Het genezingproces kan traag verlopen en de zwelling kan soms vele maanden aanhouden. Voordat je je nieuwe uiterlijk echt gaat waarderen, ben je vaak een jaar verder.

Vooral de eerste paar weken na je operatie zal je je teleurgesteld voelen en misschien zelfs wel depressief. Dat gevoel verdwijnt uiteindelijk. Het zal zeker minder ernstig zijn als je verwachtingen realistisch zijn en je je wensen goed en duidelijk met Dr van der Weij besproken hebt. Dus nogmaals: Ben geduldig ten aanzien van het herstel van je neuscorrectie.

Houd ik er een litteken aan over? 

Natuurlijk wil niemand een litteken en zeker niet midden in je gezicht

Dr van der Weij maakt bijna altijd gebruik van een gesloten techniek en er zullen dus geen littekens zichtbaar zijn. Bij een open techniek is er een litteken zichtbaar tussen de neusgaten.

Vaak is een litteken in het begin rood en dik. Normaal gesproken duurt het 3 maanden en ongeveer 18 maanden om geheel tot rust te komen.

Littekenvorming kun je niet voorkomen.
Wel kan je ervoor zorgen dat het litteken minder goed zichtbaar wordt.

Behandeling met siliconen gel is een goede behandeling met wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid bij hypertrofische littekens. Producten met siliconen herstellen de vochtbalans in de hoornlaag van de opperhuid. Ze moeten dan wel zo snel mogelijk na het sluiten van de wond worden gebruikt.

Maak een afspraak 020-3050030

De risico’s

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van je ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Een neuscorrectie is een veel uitgevoerde operatie. In ervaren handen is het risico op complicaties zeer klein. Een neuscorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie.

Je kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die je hebt meegekregen voorafgaand aan je neuscorrectie goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een neuscorrectie kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat

Enkele mogelijke complicaties van een chirurgische behandeling kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvend zichtbare littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Enkele mogelijke complicaties specifiek gerelateerd aan een neuscorrectie kunnen zijn:

 • Passage stoornis (moeite met door de neus ademen) als gevolg van zwelling in de neus
 • Schade aan het neustussenschot

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing.

Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg.

Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Volledige informatie 

Dr van der Leo Peter van der Weij is werkzaam in het Boerhaave Medisch Centrum. Voor volledige informatie over een neuscorrectie bij Dr van der Weij in het Boerhaave medisch centrum verwijzen wij je graag naar : Neuscorrectie Boerhaave volledige informatie. De teksten op de site van Boerhaave Medisch Centrum zijn leidend voor de actuele informatie.

Let’s Get Started

Boek nu een vrijblijvend consult

Wij zijn elke dag bereikbaar van 7.00 uur tot 22.00 uur.

CONTACT Formulier 020-3050030

Boerhaave Medisch Centrum
Dintelstraat 60 (route)
1078 VV Amsterdam