Kandidaat Operatie Nazorg Risico's

Introductie

Borstvergroting

Een borstvergroting geeft je als vrouw de mogelijkheid om je wens om mooiere borsten te hebben werkelijk te laten worden. Iedere vrouw heeft haar eigen redenen om een borstvergroting te wensen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 • Geen aanleg van je borsten al vanaf je pubertijd,
 • Je borsten hebben na zwangerschap en/of borstvoeding aan volume verloren of
 • Je borsten zijn gaan hangen door bijvoorbeeld gewichtsafname of familiaire aanleg.

Een borstvergroting kan je als vrouw een meer proportionele vorm aan uw lichaam geven en daardoor ook je zelfvertrouwen herstellen.

Je vertrouwen herstellen

Kandidaat

Bij de ene vrouw zijn de borsten te klein gebleven in verhouding tot de rest van het lichaam. Bij de ander is het borstweefsel slapper geworden na de zwangerschap of als gevolg van leeftijd.

Ook komt het voor dat de borsten van ongelijke grootte zijn. Een borstimplantaat kan dan uitkomst bieden om je wél de gewenste grootte of vorm te geven.

Er is geen duidelijke leeftijdsgroep aan te geven voor een borstvergrotende operatie, maar de ingreep zal nooit worden uitgevoerd voor het achttiende levensjaar. Het is belangrijk dat je de borstvergrotende operatie zelf wilt.

– Het moet geen wens zijn van mensen in uw omgeving.

Verschillende vormen en grootte

Elk merk implantaat heeft weer een verschillende vorm en inhoud en een ander oppervlak. De vorm en grootte van de aan u aanbevolen borstimplantaten worden mede bepaald door het doel van de borstversteviging, uw opgemeten verhoudingen en uw bestaande borstweefsel.

Daarnaast spelen de voorkeur en ervaring van de plastisch chirurg met een type prothese, ook een rol.

De voorkeur en ervaring van de plastisch chirurg met een type prothese, speelt ook een rol

De borstprothesen waar Dr. van der Weij dankbaar gebruik van maakt bevatten een cohesieve gel en een solide dubbel lumen omhulsel met geruwde buitenste schil.

Het is prettig als u voor uw consult op de hoogte bent van alle mogelijkheden rondom de borstimplantaten. Dan kunt u samen met Dr. van der Weij bepalen naar welk implantaat de voorkeur uitgaat.

Laat de grootte, type en vorm van uw prothese niet alleen over aan uw chirurg, want dan kunt u na de ingreep wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Neemt u ook de prijzen van de borstvergroting, afhankelijk van het soort implantaten, mee in uw overweging.

De pinchtest bepaald of het implantaat boven of onder of half onder spier (dual plane) borstspier wordt geplaatst

Individuele factoren en persoonlijke wensen bepalen de geschikte implantaatgrootte, de locatie van de incisie en de vraag of het implantaat boven of onder of half onder spier (dual plane) borstspier geplaatst wordt of onder de fascie van de spier (subfaciaal).

Tijdens het consult wordt de pinch test gedaan. Deze laat zien of er genoeg bedekking is van je eigen weefsel aan de bovenkant van het implantaat. Bij genoeg bedekking heb je minder kans de bovenrand van het implantaat te zien.

Indien er genoeg bedekking is kan het implantaat onder de klier, op de spier geplaatst worden. Bij een lage pinch-test en dus te weinig bedekking wordt de prothese gedeeltelijk onder de spier (Dual-Plane) of geheel onder de spier geplaatst.

Meten is weten. Het meten is van belang omdat hiermee debreedte, hoogte en projectie van de prothese wordt bepaald

Dr van der Weij meet nauwkeurig je bovenlichaam, de breedte van je eigen borstaanleg, de afstand van je tepel naar de borstplooi, de afstand van je tepel naar de bovenkant van je borstbeen en de afstand tussen je borsten.

Aan de hand van het resultaat van deze metingen kiest hij samen met jou voor een implantaat met een bepaalde breedte, hoogte en projectie, om zoveel mogelijk op uw specifieke wensen in te kunnen gaan. Deze gezamenlijke keuze is cruciaal voor een goed resultaat.

En dan komt de pas-sessie. Altijd een spannend en emotioneel moment

Na het meten en het passen komen jullie samen tot een keuze. Deze gezamenlijke keuze is cruciaal voor een goed resultaat.

Maak een afspraak 020-3050030

De operatie

Als je het gevoel hebt goed geïnformeerd te zijn en dr van der Weij de plastisch chirurg is die de mogelijkheden heeft aan je verwachtingen te voldoen, dan kan je overgaan tot het behandelplan. Samen met dr van der Weij bespreek je de procedure door en de assistente zal je achteraf helpen met de planning van de eventuele operatiedatum.

Een borstvergroting geschiedt altijd onder algehele anesthesie. Het risico hiervan is bijzonder klein omdat de techniek van algehele anesthesie in de loop der jaren steeds verder verfijnd is, en daardoor bijzonder veilig voor de patiënt is geworden.

– Vind je onder narcose gaan eng? Vraag dan een gesprek aan met de anesthesist.

Eindelijk is het dan zover. Je wordt geopereerd

Je meld je op de doorgegeven tijd bij de receptie en als het tijd is wordt je opgehaald en ga je naar de voorbereidingskamer. Voor de ingreep tekent Dr van der Weij je borsten af volgens plan. Als het zover is, wordt u in de operatiekamer onder algehele anesthesie gebracht.

De borstvergroting vindt plaats in de operatiekamer onder steriele condities en duurt gemiddeld een tot anderhalf uur.

Na de ingreep komt u op een uitslaapruimte te liggen. Goed opgeleid personeel houden je zorgvuldig in de gaten.

Ongeveer drie à vier uur na de operatie kan je, als alles goed verlopen is, weer naar huis. Je mag niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat je vervoer naar huis is geregeld.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een drain de kans op een nabloeding niet verkleint, maar de kans op infectie juist vergroot.

Door de innovatieve en zorgvuldige operatietechniek van dr Leo-Peter van der Weij krijg je na de ingreep geen drains (slangetjes die na een operatie vaak worden achtergelaten om het overtollige wondvocht af te voeren) of drukverband.

Na de operatie, die ongeveer één uur in beslag neemt, worden je littekens verzorgd met een smalle tape. Dezelfde dag ongeveer 3 uur na de operatie kan je met alleen een sportbeha naar huis toe

Na de operatie is bij een zorgvuldige operatie techniek drukverband niet nodig. Alleen een pleister en een sport BH voldoen.

Maak een afspraak 020-3050030

Nazorg en herstel

Er kan een stuwend of strak gevoel optreden in de borsten. Tevens kan een branderig gevoel in de tepels aanwezig zijn. Daarnaast kunnen de borsten en tepels enige tijd gevoelloos zijn. De ene borst kan wat meer gezwollen zijn dan de andere. Ook kan de ene borst wat meer pijn doen dan de andere. De zwelling die optreedt, verdwijnt meestal binnen een maand. Het kan voorkomen dat in de borsten een soort knisperen te voelen en te horen is. Dit komt doordat er een open verbinding is geweest tussen de holte waar de prothese geplaatst is en de buitenlucht. Dit veroorzaakt lucht in de holte van de prothese. Deze lucht verdwijnt vanzelf. Het is aan te raden een stevige, naadloze (sport)beha te dragen, met voor- of achtersluiting, in een maat die u aanbevolen is. Deze dient u ongeveer zes weken continu (dag en nacht) te dragen. Gelieve uw armen in deze periode niet boven uw hoofd reiken. De hechtingen worden na een week verwijderd.

– De eerste drie dagen neemt de zwelling toe om daar weer langzaam af te nemen.

Afgankelijk van het type werk kan je na een paar dagen weer rustig aan de slag

Hoewel het soms enkele dagen duurt voordat u uw normale activiteiten na uw borstvergroting weer kunt hervatten, is het van belang voor uw herstel dat u blijft bewegen.

Iedereen herstelt op een andere manier, maar na een borstvergroting is het vaak mogelijk om terug te keren naar het werk binnen een paar dagen of een week, afhankelijk van de aard van de activiteiten die nodig zijn op je werk.

Fysieke activiteit in de vorm van inspannende activiteit, het tillen van zware voorwerpen (boodschappen, dozen, maar ook kinderen) en sport dient vermeden te worden voor tenminste 6 paar weken na de operatie.

6 weken na de operatie niet sporten en zwaar tillen

In het begin zullen de prothesen naar je gevoel veel te hoog en te strak zitten. Maak je hierover geen zorgen. In de loop van de komende maanden dalen de prothesen in en zal uiteindelijk het definitieve resultaat zichtbaar worden.

De borsten zullen ook niet altijd gelijkmatig indalen. Het verschil zal uiteindelijk verdwijnen. Bedenk wel dat geen enkele vrouw twee gelijke borsten heeft.

Houd ik er een litteken aan over? 

Deze vraag is één van de meest voorkomende vragen voor de operatie en natuurlijk wil niemand een litteken. 

Vaak is een litteken in het begin rood en dik. Normaal gesproken duurt het 3 maanden en ongeveer 18 maanden om geheel tot rust te komen.

Littekenvorming kun je niet voorkomen.
Wel kan je ervoor zorgen dat het litteken minder goed zichtbaar wordt.

Behandeling met siliconen gel is een goede behandeling met wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid bij hypertrofische littekens. Producten met siliconen herstellen de vochtbalans in de hoornlaag van de opperhuid. Ze moeten dan wel zo snel mogelijk na het sluiten van de wond worden gebruikt. 

Maak een afspraak 020-3050030

De risico’s

Elk jaar ondergaan vele duizenden vrouwen met succes een borstvergroting, maar desondanks zal je naast de voordelen ook op de hoogte moeten zijn van de risico’s. Risico’s en mogelijke complicaties ten aanzien van je operatie kunnen het beste op persoonlijk basis besproken worden met Dr. Van der Weij en zijn consulte. Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden, of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een prothese uitgestoten. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken veroorzaken.

– De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein.

Een professionele werkwijze brengt de risico’s terug tot een absoluut minimum

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding Infectie
 • Kapselcontractie
 • Ruptuur van het implantaat
 • Verplaatsing of draaiing van het implantaat
 • Rimpeling en plooivorming van het implantaat
 • Gevoelsverandering
 • Weefselafbraak
 • Blijvende ontsierende littekens
 • Allergische reactie op hechtmateriaal en/of pleisters.
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Dit is dus ook het geval bij een borstvergroting. Het gaat bij deze ingrepen in principe om gezonde mensen en de risico’s op complicaties zijn daarom klein. 

Zelf kun je de risico’s op complicaties ook minimaliseren door de instructies die je hebt meegekregen voorafgaand aan je borstvergroting goed op te volgen.

Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van uw ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. 

Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit gebeurt.

Het komt wel voor dat er een verschil in kapselvorming is tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt veel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden.

Wel wordt steeds meer gebruik gemaakt van prothesen met een ruwe buitenkant, waarbij overmatige kapselvorming minder lijkt voor te komen. In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot. Borstimplantaten zijn niet altijd voor levenslange implantatie.

De levensduur is afhankelijk van het type implantaat. Er kan een scheurtje ontstaan door de implantatieduur, als gevolg van een trauma, of spontaan zonder duidelijke oorzaak. Een chirurgische ingreep zal nodig zijn om de implantaten te verwijderen en indien gewenst te vervangen.

Volledige informatie 

Dr van der Leo Peter van der Weij is werkzaam in het Boerhaave Medisch Centrum. Voor volledige informatie over borstvergrotingen door Dr van der Weij in het Boerhaave Medisch Centrum verwijzen wij je graag naar : Borstvergroting Boerhaave volledige informatie. De teksten op de site van Boerhaave Medisch Centrum zijn leidend voor de actuele informatie

Let’s Get Started

Boek nu een vrijblijvend consult

Wij zijn elke dag bereikbaar van 7.00 uur tot 22.00 uur.

CONTACT Formulier 020-3050030

Boerhaave Medisch Centrum
Dintelstraat 60 (route)
1078 VV Amsterdam