Kandidaat Operatie Nazorg Risico's

Introductie

Facelift

Overweeg  je een facelift? Dan is het fijn eerst alle informatie te verzamelen die er is. Wij helpen je graag hiermee.
De meeste mensen die een facelift overwegen zijn bang dat ze er “te strak” uit komen te zien

Het gezicht en de hals vertonen meestal de eerste tekenen van veroudering. In verloop van de tijd neemt de huidelasticiteit af en het onderliggende bindweefsel wordt slapper. Hierdoor ontstaan de diepere neuslippenplooien en de onderbreking van de kaaklijn (de zogenaamde hamster-wangen),

Later wordt ook de  halsregio zichtbaar slapper. Een facelift kan de gladheid en contouren van je gezicht, kaak en hals terugbrengen naar de oude positie van vroeger, zodat je er weer jonger uitziet.

Afhankelijk van je wensen en uitgangssituatie wordt bekeken welke lifting het meest geschikt voor je is.

 • S-lift: Bij een S-lift (ook wel minilift genoemd) wordt via een S-vormige insnede de huid van de wang gelift.
 • MACS-lift: Bij een MACS-lift (Minimal Access Cranial Suspension lift) wordt via dezelfde insnede de huid van de wang samen met het onderliggende steunweefsel gelift.
 • Face-/halslift: Bij een face-/halslift wordt via een verlengde insnede tevens een lifting van de halshuid uitgevoerd.

De verschillende ingrepen verschillen daarnaast in de prijzen. Facelift-operaties zijn een vrij grote investering, welke u dient mee te nemen in uw overweging de operatie wel of niet uit te laten voeren.

Kandidaat

De meeste mensen die een facelift overwegen, vinden hun gezichtskenmerken niet meer corresponderen met hoe ze zich voelen. Ze zoeken een oplossing om er weer frisser en jonger en energieker uit te zien.

Het is belangrijk te weten dat een facelift rimpels van het voorhoofd of rondom de ogen niet verhelpt. Vaak wordt daarom een combinatie gezocht met een ooglidcorrectie, endoscopische voorhoofdslift, behandeling van fijne rimpels met OBAGI of liposculpture van de onderkin.

– Veel mensen zijn bang dat het na de operatie er niet meer natuurlijk uitziet.

Een facelift consult duurt ongeveer 45 minuten tot een uur .

Tijdens het consult worden alle zaken besproken die verband houden met het toekomstige voorkomen van je aangezicht. Zo zal ook besproken worden wat een facelift met de conditie van je huid doet en of je de  facelift zou willen combineren met een andere behandeling zoals een ooglidcorrectie of botoxbehandeling. In een uitgebreid consult helpt Dr. Van der Weij je deze wensen en verwachtingen te begrijpen en te bepalen of zij redelijkerwijs kunnen worden bereikt. 

Er worden foto’s gemaakt. Voor de spiegel krijg je de gelegenheid om aan Dr. Van der Weij aan te geven wat je wensen zijn aangaande het eindresultaat. Denk bijvoorbeeld aan je hals. Stoor je je ook aan een slappe hals? Geef dit dan duidelijk aan zodat dit meegenomen kan worden in de voorlichting. Daarna informeert hij wat de ingreep inhoudt, welke anesthesie hij aanbeveelt en welke de mogelijke risico’s en complicaties zijn. Tenslotte zal hij je inlichten over de periode van herstel na een dergelijke ingreep en de prijzen van een facelift.

De  ervaring van de plastisch chirurg speelt een  rol op het eindresultaat. Dr van der Weij voert al jaren wekelijks enkele facelift procedures uit. 

Als je het gevoel hebt goed geïnformeerd te zijn en je hebt het gevoel dat Dr van der Weij de plastisch chirurg is die de mogelijkheden heeft om aan je verwachtingen te voldoen, dan kan je overgaan tot het behandelplan. Samen met Dr van der Weij bespreek je de procedure door en de assistente zal je achteraf helpen met de planning van de eventuele operatiedatum.

Indien je rookt, wordt je gevraagd om hier ruim voor de operatie mee te stoppen. Roken is slecht voor de wondgenezing. 

Je krijgt van ons tijdens het consult extra preoperatieve instructies mee. Hierin wordt aangegeven welke vitaminen Dr. Van der Weij aanbeveelt in te nemen voorafgaand aan uw operatie.
Indien je haar heel kort is, zou je dit voorafgaand aan de operatie iets kunnen laten groeien om tijdens de herstelperiode het litteken te bedekken. Indien je je haar verft, houdt er dan rekening mee dat dit tot een maand na de operatie niet is toegestaan. Een face-/halslift gebeurt meestal met een opname van één dag. Je kunt dus de volgende dag onder begeleiding weer naar huis.

Maak een afspraak 020-3050030

De operatie

Na het boeken van de datum krijg je instructies mee. Er zit vaak enige tijd tussen de consult en de  operatiedatum. Zodra de datum van de operatie nadert is er contact over de voorbereiding en de tijd dat je verwacht wordt in het Boerhaave Medisch Centrum. 

Een facelift wordt meestal met een opname van één dag gerealiseerd. Dit wil zeggen dat je de dag na de operatie weer naar huis mag. De operatie wordt onder algehele narcose verricht. Veel mensen zijn nog nooit onder narcose geweest en kijken hier tegenop. Als dit bij jou ook zo is kan er een extra gesprek met de anesthesist worden aangevraagd die dan alles rustig met je doorneemt. 

–  Dus vind je onder narcose gaan eng? Vraag dan een gesprek aan met de anesthesist.

Eindelijk is het dan zover. Je wordt geopereerd

Je meld je op de doorgegeven tijd bij de receptie en als het tijd is wordt je opgehaald en ga je naar de voorbereidingskamer.

Voor de operatie bespreekt Dr van der Weij nogmaals de operatieprocedure met je. Hij tekent dan je gezicht en hals af conform het operatieplan. De operatie wordt onder algehele anesthesie verricht. 

De facelift vindt plaats in de operatiekamer Klasse I , onder steriele condities en duurt gemiddeld 2,5 tot 3 uur.

Na de ingreep kom je op een uitslaapruimte te liggen. Goed opgeleid personeel houden je bloeddruk en hartslag in de gaten. Daar ben je ongeveer een half uur waarna je naar een bed op de dagbehandeling verblijft.

Over het algemeen zal Dr. Van der Weij een insnede (incisie) maken in de behaarde hoofdhuid en rondom het oor. Nadat de huid en het laagje bindweefsel tussen huid en spieren (MACS) zijn losgemaakt brengt de plastisch chirurg eerst dit bindweefsel weer naar zijn oorspronkelijke positie terug zodanig dat een zo natuurlijk mogelijk resultaat wordt verkregen. 

Ook zal hij het bindweefsel inkorten door het te plisseren, ofwel dubbel te vouwen en vast te hechten aan de onderliggende lagen. Hierdoor krijgt je meer volume rondom je kaaklijn. Het straktrekken van de bovenste huidlaag gebeurt in dezelfde richting. Op de plaats van de snede wordt de huid weer met zelf oplosbare hechtingen gesloten.
Nadat het overtollige huidweefsel is verwijderd wordt de huid weer rondom en achter het oor gehecht met een zelfoplosbare hechting. Op deze huid staat spanning omdat er huid is weggehaald. Door deze spanning op de huid en hechtingen ontstaat het risico dat de littekens niet zo mooi genezen. Daarom maakt de plastisch chirurg gebruik van Tisseel oftewel een huidlijm.

Aan het einde van de operatie, die afhankelijk van de gekozen procedure twee tot drie uur in beslag neemt, wordt de huid weer rondom en achter het oor gehecht. Op deze huid staat spanning, omdat er huid is weggehaald. Door deze spanning op de huid en hechtingen ontstaat het risico dat de littekens niet zo mooi genezen. Daarom maakt Dr. Van der Weij gebruik van een huidlijm, oftewel Tisseel. Hiermee lijmt hij voor het hechten eerst het onderliggende weefsel vast, waardoor er minder spanning op de hechtingen komt te staan. Het litteken geneest hierdoor zichtbaar mooier!

Maar de lijm Tisseel doet nog meer. De lijm zorgt ook voor een goede hemostase, dat wil zeggen: kleine bloedinkjes worden gestopt waardoor u minder kans heeft op nabloedingen. Ook ontstaat er door het luchtdicht lijmen minder weefselvocht (oedeem), wat een beter herstel en sneller eindresultaat geeft. Zo krijgen bijna al zijn patiënten na een face-halslift geen drains of drukverband meer (drains zijn kleine plastic buisjes die na een operatie vaak worden achtergelaten om het overtollige wondvocht af te voeren).

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een drain de kans op een nabloeding niet verkleint, maar de kans op infectie juist vergroot.

Door de innovatieve en zorgvuldige operatietechniek van dr Leo-Peter van der Weij krijg je na de ingreep geen drains (slangetjes die na een operatie vaak worden achtergelaten om het overtollige wondvocht af te voeren) of drukverband.

Na de operatie, die ongeveer 2,5 tot 3 uur in beslag neemt, worden je littekens verzorgd met een smalle tape. 

Na de facelift operatie is bij een zorgvuldige operatie techniek drukverband niet nodig. Alleen een pleister en een band voldoen.

Maak een afspraak 020-3050030

Nazorg en herstel

Na de operatie wordt je naar de uitslaapkamer gebracht. Speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundigen verzorgen u daar.

Enige zwelling en blauwe plekken kunnen voorkomen na de correctie. Door de eerste twee dagen na de ingreep het aangezicht te koelen en ’s avonds in bed met een extra kussen hoger te liggen, kan je het natuurlijke herstel hiervan bespoedigen. De zwelling is op de derde dag vaak maximaal.

Na twee weken worden de hechtingen verwijderd. Je maakt dan meteen een afspraak voor de 3 maanden controle bij Dr. Van der Weij.

De tijd van herstel is sterk individueel bepaald. De meeste facelift-patiënten geven aan dat ze zich ongeveer drie weken na de ingreep weer normaal voelen.

Na het verwijderen van de hechtingen, 10 tot 14 dagen na de ingreep, kan je gezicht nog gevoelloos, gezwollen, gekneusd en stijf aanvoelen. De pijn na de operatie wordt gewoonlijk als zeer mild ervaren en is goed te onderdrukken met behulp van medicatie.

De meeste mensen die een facelift ondergaan nemen 10 tot 14 dagen vrij van hun werk. Als je werkzaam bent in een beroep dat bijzondere inspanning vereist, moet je wellicht overwegen deze periode te verlengen naar 3 weken.

Dr. Van der Weij zal je adviseren om elke vorm van inspannende activiteit, inclusief het tillen van zware voorwerpen (kinderen, boodschappen, enz.) en sport te vermijden voor een periode van ten minste 3 tot 6 weken.

Bovendien zal hij je waarschuwen voor blootstelling aan zonlicht voor de eerste aantal maanden na de operatie en hij zal het gebruik van een sunblock adviseren zolang de littekens nog rood gekleurd zijn.. – de eerste drie dagen neemt de zwelling toe om daar weer langzaam af te nemen.

Het gezicht zal ook niet gelijkmatig herstellen. Het verschil zal uiteindelijk verdwijnen. Bedenk wel dat niemand een symmetrisch gezicht heeft.

Houd ik er een litteken aan over? 

Deze vraag is één van de meest voorkomende vragen voor de operatie en natuurlijk wil niemand een litteken. 

Vaak is een litteken in het begin rood en dik. Normaal gesproken duurt het 3 maanden en ongeveer 18 maanden om geheel tot rust te komen.

Littekenvorming kun je niet voorkomen.
Wel kan je ervoor zorgen dat het litteken minder goed zichtbaar wordt.

Behandeling met siliconen gel is een goede behandeling met wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid bij hypertrofische littekens. Producten met siliconen herstellen de vochtbalans in de hoornlaag van de opperhuid. Ze moeten dan wel zo snel mogelijk na het sluiten van de wond worden gebruikt.

Maak een afspraak 020-3050030

De risico’s

Het is belangrijk dat je je realiseert dat iedere chirurgische ingreep risico’s en complicaties met zich mee kan brengen. Bij plastisch chirurgische ingrepen gaat het in principe om gezonde mensen en zijn de risico’s en de kans op complicaties gering. Door goede voorlichting, een volledige anamnese (het opnemen van je ziektegeschiedenis zoals medicijngebruik, eventuele problemen bij eerdere operaties, allergieën) en onze professionele werkwijze brengen wij deze risico’s terug tot een absoluut minimum.

Een facelift is een veel uitgevoerde operatie. In ervaren handen is het risico op complicaties zeer klein. Een facelift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie.

Je kunt helpen bepaalde risico’s te verkleinen door de instructies die u heeft meegekregen voorafgaand aan je facelift goed op te volgen.

Enkele mogelijke complicaties van een face-halslift kunnen zijn:

 • Hematoom (een ophoping van bloed onder de huid die verwijdering vereist)
 • Negatieve reactie op de verdoving
 • Nabloeding
 • Infectie
 • Gevoelsverandering
 • Blijvende littekens
 • Schade aan onderliggende structuren
 • Onbevredigend esthetisch resultaat.

Patiënten die op het moment van een operatie roken, of tabaksproducten of nicotineproducten (zoals nicotinepleisters en -kauwgom) gebruiken, hebben een groter risico op complicaties zoals het afsterven van de huid en slechtere wondgenezing.

Mensen die worden blootgesteld aan meeroken lopen mogelijk ook een verhoogd risico op soortgelijke complicaties. Verder kan roken een negatief effect hebben op de anesthesie met eventueel een verhoogd bloedingsrisico als gevolg.

Mensen zonder blootstelling aan tabaksrook of nicotine bevattende producten hebben een aanzienlijk lager risico op dergelijke complicaties. Het is belangrijk ten minste twee weken voor de operatie niet te roken en dit vol te houden gedurende het gehele herstelproces.

Volledige informatie 

Dr van der Leo Peter van der Weij is werkzaam in het Boerhaave Medisch Centrum. Voor volledige informatie over een facehalslift bij Dr van der Weij in het Boerhaave medisch centrum verwijzen wij je graag naar : Facelift Boerhaave volledige informatie. De teksten op de site van Boerhaave Medisch Centrum zijn leidend voor de actuele informatie

Let’s Get Started

Boek nu een vrijblijvend consult

Wij zijn elke dag bereikbaar van 7.00 uur tot 22.00 uur.

CONTACT Formulier 020-3050030

Boerhaave Medisch Centrum
Dintelstraat 60 (route)
1078 VV Amsterdam